Drömresan

The Future Belongs To Those Who Believe In The Beauty Of Their Dreams!

Denna resa är min absoluta drömresa.

Denna uppställning är att ses endast som ett hjälpmedel, så att man på kartan kan se vilken väg man har tänkt sig att segla. Den är kraftigt förändrad gentemot de som säger att de tänker segla eller har seglat jorden runt.

Denna uppställning är att ses endast som ett hjälpmedel, så att man på kartan kan se vilken väg jag har tänkt mig att segla. Många fler städer, byar, öar än vad som här är uppräknat kommer att besökas, alla öar kommer att rundas i sin helhet, alla fjordar, floder och kanaler kommer att utforskas, tills dess att det är dags att masta av.

Tanken med denna resa är att verkligen segla jorden runt och besöka varenda land som går att nå från sjövägen. Jag kommer inte ha någon brådska, utan allting får ta den tiden det tar.

Att på detta vis verkligen kunna uppleva allt vad vår jord har att erbjuda är för mig den ultimata reseupplevelsen.

Om jag en dag får möjlighet till den och hamnar i så god ekonomisk favör att jag har råd att företa mig resan, så tänker jag inte låta mig hindras av att jag inte får någon med mig. Det är väl inte den mest perfekta förutsättningen, men om jag måste segla ensam så seglar jag ensam. Och då jag seglar utmed kusterna och därmed har nära till hamn och övernattning, så kan jag ju hantera min båt själv och jag kan med denna rutt segla in till hamn och skyddande position så fort jag känner av det behovet eller på grund av vädret eller om jag behöver läkarvård.

Att ge mig själv ut på öppet vatten med många och långa dygn, ensam, är väl inte så värst bra. Men det skall inte hindra mig! Så om jag inte får någon med mig, så kommer jag att segla ensam, jag kommer alltså inte låta mig hindras av att jag är ensam. Jag SKALL iväg, det bara är så!

Målet är att segla på bara en sida hela tiden. Exempel: Man seglar in i floden och håller kusten som är närmast konstant på styrbords sida, och när man seglar ut så seglar man fortfarande med kusten närmast på styrbords sida. På så vis så får man se allt som går att se från sjön.

Dock så skall du läsa denna resa med glimten i ögat, ingenting är vedertaget, utan allting kan komma att förändras från en dag till en annan.

Det första och definitivt enda målet med denna resa, är att jag aldrig någonsin kommer att segla tillbaka till Sverige. Jag har gjort varvet när jag återkommer till Kanarieöarna och då har det gått minst 10 år om inte ännu längre!

Båten jag helst skulle vilja segla med är en katamaran, för med en sådan kan jag komma in på riktigt grunt vatten och se sådant som man missar med en enskrovsbåt, jag kan även med en katamaran ställa den på sjöbotten vid ebb, utan några stöttor. Sedan så har vi ju även den aspekten att med en katamaran, så har jag cirka 3 rum och kök med mig, jag kan ha rum som är dedikerade för ett ändamål och allt behöver inte bli spritt över hela båten!

Vilken sorts katamaran som är min drömbåt kan du läsa om på sidan ”Segel Katamaran”,,,

Så välkommen ombord på min livs resa…

Etapperna nedan är den röda tråden!

 • ETAPP 1: Skandinavien Del 1

 

Vi börjar första resan med att resa Sverige runt och besöka alla angränsande länder inne i Östersjön. Vi tar oss bort till Ryssland och ner till Polen och till Danmark i vår cirkel innan vi åter kommer tillbaka mot Göteborg.

Beräknad resetid cirka 2-3 månader.

RESVÄG: Göteborg till Göteborg via Båstad, Helsingborg, Köpenhamn, Malmö, Bornholm, Öland, Gotland, Stockholm, Åland, Luleå, Rovaniemi, Uleåborg, Vasa, Helsingfors, Viborg, St Petersburg, Tallinn, Riga, Gdansk, Stralsund, Lübeck, Kiel, Kolding, Århus, Anholt, Läsö och Göteborg.

Sträckan är röd på Världskartan.

 

 • ETAPP 2: Skandinavien Del 2

 

Andra delen på vår resa är att avsluta Skandinavien i sin totala helhet. Nu seglar vi upp efter Norges kust och seglar in i stort sett varenda fjord och besöker varenda ställe som verkar det minsta intressant. Vi seglar upp och förbi Nordkap och in en bit i Ryssland innan vi vänder kosan mot Svalbard där vi tar oss ner till Island innan vi vänder kosan hemåt igen. Mycket kallt, regnigt och snöigt är det. Så här behöver vi vara fler ombord.

Beräknad resetid cirka 2-3 månader.

RESVÄG: Göteborg till Göteborg via Bohuslän, Strömstad, Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim, Bodö, Tromsö, Nordkap, Murmansk, Archangelsk, Svalbard, Jan Mayen, Grönland, Island, Färöarna, Shetland, Bremerhaven, Hamburg, Esbjerg, Skagen, Fredrikshavn och Göteborg.

Sträckan är blå på världskartan.

 

 • ETAPP 3: Norra Europa

 

Det är nu vi lämnar Göteborg för gott, och jag kommer aldrig någonsin igen komma seglandes tillbaka till Göteborg och Sverige. Men innan vår sista avsegling, så skall båten upp på land för tvättning, målning och eventuell reparation. Nu borde jag veta vad som saknas ombord och vad jag troligtvis inte behöver.

Nu skall vi till Gibraltar och vi skall ha besökt Loch-ness odjuret och U2 på vår väg dit.

Kan nog vara till en fördel om man är åtminstone 2 ombord, men absolut inget krav.

Beräknad resetid cirka 2-3 månader.

RESVÄG: Göteborg till Gibraltar via Skagen, Wilhemshaven, Amsterdam, Dunkerque, London, Edinburgh, Wick, Inverness, Loch Ness, Oban, Isles of Skye, Durness, Orkneyöarna, Stornoway, Londonderry, Galway, Cork, Dublin, Belfast, Glasgow, Isle of Man, Liverpool, Swansea, Isles of Scilly, Plymouth, Southampton, Dover, Calais, Le-Havre, St Anne, Guernsey, Jersey, Saint-Malo, Crozon, La Rochelle, Bidart, Santander, Sada, Vigo, Porto, Lissabon, Sagres, Cadiz och Gibraltar.

Sträckan är vit på världskartan.

 

 • ETAPP 4: Södra Europa

 

Medelhavet del 1 eller Paradiset steg 1. Vi kommer ta det lugnt och sansat och allt som verkar det minsta intressant skall besökas, utforskas och dokumenteras. Vi kommer besöka Fuengirola för att se vad det var som gjorde att Papillon fastnade för denna stad, om de tecknen går att ses idag efter så många år.

Det finns en hel del engagemang och festivaler som skall försöka prickas in som filmfestivalen i Cannes och F1-loppet i Monte Carlo.

Beräknad resetid cirka 12-18 månader.

RESVÄG: Gibraltar till Istanbul via Fuengirola, Alicante, Ibiza, Palma, Valencia, Barcelona, Marseille, Cannes, Monaco, Genova, Montecristo, Cagliari, Rom, Palermo, Malta, Bari, San Marino, Venedig, Dubrovnik, Korfu, Heraklion, Aten, Thessaloniki och Istanbul

Sträckan är svart på världskartan.

 

 • ETAPP 5: Norra Afrika

 

Nu skall vi besöka det gamla Europa och se var den store Alexander satte ner sina fotsulor, vi skall besöka Krim-halvön och allting annat i detta inre hav. Sedan så skall vi besöka Jerusalem och se pyramiderna. Vi skall ta med oss lite sand från någon stor öken innan vi lämnar detta vackra hav och seglar ner till Rick´s bar för att se om Sam kan spela den igen, innan vi når vårt slutmål på någon av Kanarie-öarna.

Beräknad resetid cirka 9-12 månader.

RESVÄG: Istanbul till Gran Canaria via Constanta, Odessa, Sevastopol, Mariupol, Trabzon, Istanbul, Rhodos, Antalya, Beirut, Tel-Aviv, Alexandria, Tripoli, Tunis, Alger, Tanger, Casablanca, Agadir, Tarfaya och Gran Canaria.

Sträckan är röd på världskartan.

 

 • ETAPP 6: Atlanten

 

De flesta människor som seglar jorden runt kommer hit till Kanarie-öarna för att därifrån segla söderut mot Västindien. Det är säkert på grund av att vindarna är bättre åt det hållet. Jag gör istället som laxen, jag seglar åt helt fel håll. För mitt slutmål är New York och på vägen dit så skall jag besöka varenda ö som finns inom sikte. Detta är en lång seglats, med antagligen mycket kryss då vindarna ligger helt fel för vårt ändamål, så på denna resa krävs det extra personal ombord, för den kan vara mycket tröttsam.

Beräknad resetid cirka 1-2 månader.

RESVÄG: Gran Canaria till New York via Madeira, Azorerna, Bermuda och New York.

Sträckan är vit på världskartan.

 

 • ETAPP 7: Östra Usa

 

Om det finns möjlighet för det och jag finner att det nog är läge för det efter dykande översyn av skrovet, så skall båten upp på land här i New York för tvättning, målning och kanske reparation. Och den dagen då vi kastar loss så skall vi på vår väg mot nästa slutmål besöka Stephen King, Gatsby och en del andra intressanta litterära personligheter, vi skall besöka Kennedy´s sommarpalats och en viss hund. Vi närmar oss kallt vatten igen, så nu åker regnstället och långkalsongerna fram igen. Men vi är påväg mot sötvatten.

Beräknad resetid cirka 2-3 månader.

RESVÄG: New York till Quebec via Boston, Bangor, Halifax, St. John´s, Bonavista, Corner Brook, Charlottown och Québec.

Sträckan är blå på världskartan.

 

 • ETAPP 8: Sjöarna Del 1

 

Nu skall vi se Usa från dess insida, vi skall segla på vatten få Svenska båtar någonsin har varit på. Vi skall ta oss kanalvägen in till the Great Lakes.

Mycket intressant utlovas.

Beräknad resetid cirka 1-2 månader.

RESVÄG: Quebec till Detroit via Montréal, Ottawa, Toronto och Detroit.

Sträckan är röd på världskartan.

 

 • ETAPP 9: Sjöarna Del 2

 

Vi måste ju naturligtvis fortsätta och utforska vartenda vattendrag och vi måste ju naturligtvis besöka Chicago när vi ändå är här.

Beräknad resetid cirka 1-2 månader.

RESVÄG: Detroit till Detroit via Sarnia, Bay City, Traverse City, Chicago, Green Bay, Sault Ste. Marie, Duluth, Thunder Bay, Sault Ste. Marie, Midland och Detroit.

Sträckan är röd på världskartan.

 

 • ETAPP 10: Sjöarna Del 3

 

Denna etapp avslutar vår vistelse i de stora sjöarnas land. Vi kommer besöka Niagara-fallet från båda hållen och vi kommer avsluta vid något av ett frågetecken.

Beräknad resetid cirka 1-2 månader.

RESVÄG: Detroit till Oswego via Toledo, Cleveland, Buffalo, Niagara fallet, Rochester och Oswego.

Sträckan är röd på världskartan.

 

 • ETAPP 11.1: Floden

 

Detta är det första riktigt stora frågetecken som vi kommer möta på denna vår resa. Tanken är att via kanalerna ta sig tvärs igenom Usa!? Härifrån ner till Hudson-floden. På alla kartor och satellitbilder jag har tagit fram så visar det att det ”borde” gå att segla den vägen. Masten måste antagligen plockas ner och läggas på däck och förhoppningsvis är det, det enda hindret. Det skall bli intressant och se om man lyckas ta denna vägen ner till den gyllene staden. Men det kan hända att det är en ren omöjlighet att segla denna vägen, då har jag ingenting annat att göra än att segla tillbaka upp till Montreál och vidare till Quebec och därifrån vidare tillbaka ner utmed östkusten tillbaka till New York.

Beräknad resetid cirka 1-2 månader.

RESVÄG: Oswego till New York via Fulton, Oneida River, Oneida Lake, Rome, Erie Canal, Utica, St. Johnsville, Amsterdam, Schenectady, Troy, Hudson River, Albany, Hudson, Kingston, Poughkeepsie, Yonkers och New York.

Sträckan är svart på världskartan.

 

 • ETAPP 11.2: Alternativ väg till New York

 

Om det nu visar sig att det är en omöjlighet att segla med båten i vatten utan att transportera den på lastbil, och jag istället måste segla tillbaka via sjöarna och upp utmed östkusten och ner till New York. Ja då är det denna vägen jag går och dessa är de stoppen utmed den vägen. Men eventuellt har jag redan stannat här i etappresan 7: Östra Usa.

Beräknad resetid cirka 2-3 månader.

RESVÄG: Oswego till New York via Salmon River, Association Island, Sackets Harbour, Dexter, Chaumont, Cape Vincent, Clayton, Alexandria Bay, Morristown, Ogdensburg, Iroquois Dam, Waddington, Wiley Dondero Canal, Saint-Régis, Montreal, Sorel-Tracy, Lévis, Montmagny, Rivière-du-Loup, Rimouski, Cap-Chat, Grande-Vallée, Riviére-au-Renard, Gaspé, Chandler, New Richmond, Campbellton, Bathurst, Laméque, Neguac, Newcastle, Shediac, Summerside, Charlottetown, New Glasgow, Port Hood, Sydney, Port Hawkesbury, Bickerton West, Halifax, Shelburne, Yarmouth, Weymouth, Tiverton, Digby, Windsor, Truro, Amherst, Moncton, Saint John, Saint Stephen, Eastport, Jonesport, Southwest Harbor, Belfast, Friendship, Bothbay Harbor, Brunswick, Portland, Portsmouth, Hampton Beach, Salem, Boston, North Plymouth, Provincetown, Edgartown, New Bedford, Providence, New Haven och New York.

Sträckan är inte inritad på världskartan.

 

 • ETAPP 12: Mot Västindien

 

Oavsett hur kanalresan gick eller inte gick, så är det från denna stora stad vår resa börjar från när vi då slutligen sätter kurs mot Västindien. Men först så skall vi besöka varenda intressant stad och begivenhet och festival på vår väg söderut.

Nu kommer vi snabbt tillbaka till vårt saktmodiga lunk, nu har vi plötsligt gott om tid, igen… 😉

Beräknad resetid cirka 2-3 månader.

RESVÄG: New York till Key West via Atlantic City, Philadelphia, Baltimore, Washington, Norfolk, Elizabeth City, New Burn, Jacksonville, Wilmington, Charleston, Savannah, Jacksonville, Daytona Beach, Cape Caneveral, West Palm Beach, Fort Lauderdale, Miami, Key Largo och Key West.

Sträckan är röd på världskartan.

 

 • ETAPP 13: Västindien

 

Varenda ö skall besökas, varenda holme skall utforskas, varenda paradisstrand skall synas. Vår tid bland alla dessa öar kommer ta lång tid, nu pratar vi kanske flera år. Kanske hittar vi några skatter och kanske finner vi vårt absoluta paradis och vill inte segla vidare, man får väl hoppas att så inte blir fallet.

Oavsett så har vi nu kommit till det första och definitiva paradiset som finns på vår jord.

Och någonstans i denna övärld kommer vi åter igen att ta upp båten för tvätt, målning och allmänt underhåll.

Beräknad resetid cirka 12-18 månader.

RESVÄG: Key West till La Habana via insidan av väg 1 mellan Miami och Key West, Miami, Freeport Bahamas, Great Abaco, Great Harbour Cay, Andros Island, Nassau, Spanish Wells, Cat Island, Exuma Cay, Long Island, San Salvador, Crooked Island, Turks and Caicos Island, Inagua Islands, Haiti, Dominikanska Republiken, Puerto Rico, British Virgin Islands, Virgin Islands, Anguilla, Saint-Barthelemy, St Kitts and Nevis, Barbuda, Antigua, Montserrat, Guadeloupe, Dominica, Martinique, St. Lucia, Barbados, St. Vincent and the Grenadines, Grenada, La Blanquilla Island, Isla los Roques, Isla las Aves, Bonaire, Curacao, Aruba, Jamaica, Cayman Islands, Cuba och La Habana.

Sträckan är blå på världskartan.

 

 • ETAPP 14: Mexikanska bukten

 

Men även om vi nu har lyckats ta oss ifrån detta paradis, så kommer vi på vår fortsatta väg fortfarande befinna oss i vatten som påminner om paradiset. Nu skall vi göra bukten och se om vi kan tampas med någon tyfon eller liknande. Vi kommer se hur långt upp för Missisippi vi kan segla innan vi måste plocka ner masten, då vänder vi och seglar tillbaka. Dallas och Memphis är några städer vi kommer ta oss till, men nu då via hyrbil.

Beräknad resetid cirka 9-12 månader.

RESVÄG: La Habana till Colón via Key West, Fort Myers, Tampa, Pensacola, New Orleans, Houston, Matamoros, Veracruz, Cancún, Belize City, Bilwi och Colón.

Sträckan är vit på världskartan.

 

 • ETAPP 15: Norra Sydamerika

 

Vi kommer inte gå kanalvägen till Stilla Havet, utan vi fortsätter ner utmed Syd-Amerikas kust. Vi skall besöka staden som har givit namn åt snabba bilar och se om det finns några sådana där… 😉 Vi kommer besöka Djävuls-ön där Papillon satt. Vi skall segla in i Amazonas och se hur långt vi kommer innan vi går på grund… 😉 Och vi kommer passa in vår resa till vårt slutmål så att vi kommer i tid för karnevalen i Rio.

Beräknad resetid cirka 9-12 månader.

RESVÄG: Colón till Rio di Janeiro via Turbo, Cartagena, Maracaibo, Isla la Tortuga, Puerto la Cruz, la Ascuncion, Portof Spain på Trinidad, Scarborough på Tobago, Paramaribo, Kourou, Ille du Diable, Cayenne, Macapa, Amazonas River, Santarém, Manaus, Belém, São Luís, Fortaleza, Natal, Recife, Salvador, Porto Seguro och Rio di Janeiro.

Sträckan är röd på världskartan.

 

 • ETAPP 16: Östra Sydamerika

 

Buenos Aires har länge varit mitt absoluta drömresemål, nu kommer jag äntligen dit. Vet inte riktigt vad det är som har lockat så med denna stad, det kan vara att det är en av de städer som ligger allra längst bort från Sverige och det förhatliga Göteborg, oavsett så skall det bli roligt och intressant att äntligen få trampa dessa gator. Vi kommer vidare ta oss ner till Falklands-öarna och till Kap Horn och kanske en avstickare in i Antarktis, innan vi seglar in i det största havet på vår jord. Vi kommer segla till ön som har fått ge namn åt Robinson Crusoe, vi kommer besöka Påsk-öarna och Galapagos och även någon Inka-stad uppe i bergen innan vi närmar oss slutmålet på denna etapp.

Beräknad resetid cirka 9-12 månader.

RESVÄG: Rio di Janeiro till Panama via Santos, Paranaguá, Florianópolis, Porto Alegre, Rio Grande, Montevideo, Rio Uruguay, Buenos Aires, Mar del Plata, Bahia Blanca, Puerto Madryn, Comodoro Rivadavia, Puerto Santa Cruz, Rio Gallegos, Punta Arenas, Falklands Islands, Isla de los Estados, Ushuaia, Cabo de Hornos, Punta Arenas, Puerto Montt, Concepción, San Antonio, Isla Robinson Crusoe, Archipilago Juan Fernández, Valparaíso, Coquimbo, Antofagasta, Arica, Lima, Easter Islands, Trujillo, Guayaquil, Galapagos, Manta, Esmeraldas, Buenaventura, La Palma och Panama.

Sträckan är svart på världskartan.

 

 • ETAPP 17: Västra Usa

 

Med på denna etapp gör vi ett besök i staden som omnämns i filmen ”Nyckeln till frihet” och vi skall se hur loco vi kan bli i Acapulco och vi skall kolla in alla surfarna utmed denna kust. Troligtvis så kommer vi passa på när vi är i Panama att ta upp båten för tvätt och allmänt underhåll. När vi når Usa´s kust kommer vi där i någon stad hyra oss en bil och besöka de inre nöjesmetropolerna som Las Vegas till exempel och kolla in ravinerna Grand Canyon bland annat. Ett besök på Falcon Crest, kanske… Vi skall se om Bill Gates är hemma och kan bjuda på en kopp kaffe innan vi seglar in i guldletarnas land och ser om de har glömt någon liten guldklimp. Vi avslutar i Alaskas största stad.

Beräknad resetid cirka 9-12 månader.

RESVÄG: Panama till Anchorage via isla de Coiba, David, Isla del Canõ, Quepos, Puntarenas, Masachapa, Miramar, Corinto, San Lorenzo, Mohuana, La Unión, Salina Cruz, Puerto Escondido, Acapulco, Zihuatanejo, Manzanillo, Puerto Vallarta, Mazatlán, Heroica Guaymas, Isla del Tiburón, Puerto Peñasco, La Paz, Cabo san Lucas, Isla Cedros, Ensenada, Tijuana, San Diego, Los Angeles, San Fransisco, Eureka, Astoria, Portland, Seattle, Vancouver, Comox, Victoria, Port Hardy, Prince Rupert, Juneau, Skagway, Sitka, Valdez, Homer och Anchorage.

Sträckan är vit på världskartan.

 

 • ETAPP 18: Stilla Havet Del 1

 

På de satellitbilder jag har tittat på över detta område så verkar det vara ett otroligt ödsligt och kallt land vi närmar oss. Det är det här vi ser framför oss när vi tänker på Ryssland, kallt, stort och ogästvänligt och betongsamhällen där folk bor som sardiner. Denna etapp kommer gå fort, antagligen för att det finns ingenting att se, framför allt för att det inte finns många städer på denna väg och om det finns någon så pratar de där absolut inte ett språk som jag känner igen. De första verkligt intressanta stoppen kommer vi träffa på den stora ön som kallas Japan, där vi skall se hur stora hålen blev i Nagasaki och Hiroshima innan vi slutligen landar i landets huvudstad.

Beräknad resetid cirka 1-2 månader.

RESVÄG: Anchorage till Tokyo via Nome, Bering Strait, Lavrentiya, Providenya, Ugolnye Kopi, Anadyr, Ostrov Bering, Ust-Kamchatsk, reka Zhupanova, Petropavlovsk-Kamtjatski, Ozernovskiy, Palana, Evensk, Ola, Magadan, Okhotsk, Ayan, Alexandrovsk-Sakhalinsky, Sapporo, Fukui, Nagasaki, Hiroshima, Osaka och Tokyo.

Sträckan är röd på världskartan.

 

 • ETAPP 19: Stilla Havet Del 2

 

Denna etapp är den andra längsta etappen vi kommer uppleva. Det är planerat att varenda ö som går att finna på kartan skall besökas, naturligtvis kommer vi misslyckas kapitalt. Men vi kommer ändå att se väldigt många ställen. Det här kommer vara PARADISET i ordets verkliga rätta mening. Oavsett vart vi seglar eller hur lång tid det tar, så kommer vi på denna etapp ha ett behov av att vara någon mer än bara jag. Men innan vi är framme på Hawaii så har det nog gått några år.

Beräknad resetid cirka 12-18 månader.

RESVÄG: Tokyo till Honolulu via Aomori, Kushiro, Kunashiri, Urup, Simushir, Onekotan Island, Paramushir, Okha, Poronaysk, Korsakov, Vanino, Terney, Vladivostok, Kimchaek, Wõnsan, Pohang, Pusan, Gunsan, Nampo, Changhai, Binhai, Shanghai, Taipei, Hong-Kong, Da Nang, Ho Chi Minh, Brunei, Kota Kinabalu, Palawan, Manilla, Laoag City, Batan Island, Sanmin, Oshima, Aparri, Bacacay, Borongan, Davao, Bitung, Ternate, Sorong, Manokwari, Jayapura, New Britain Island, Micronesien, Marshall Islands, Mariana Islands, Wake Island, Midway Islands, Johnston Atoll och Honolulu.

Sträckan är svart på världskartan.

 

 • ETAPP 20: Stilla Havet Del 3

 

På denna etapp kommer vi att avsluta Stilla Havet och alla dess paradisöar. Som på del 2, så kommer vi med största sannolikhet missa en hel del öar och sevärdheter, men syftet kvarstår ändå, så många öar, atoller och städer som helst, skall besökas och dokumenteras i sin helhet. Vi skall besöka ön där Frankrike brukar spränga atombomber, vi skall besöka öarna där datumlinjen gör en sväng om, vi skall besöka de atoller som egentligen är militärbaser och förbjudna områden, vi skall besöka världens rikaste ö (i pengar räknat). Innan vi närmar oss Australiens kust där vi skall dyka och snorkla på Barriärrevet och besöka någon krokodil i inlandet utmed någon avlägsen flod. Vi avslutar färden med en god drink på operabarens esplanad i Sydney. Samma som i del 2, vi bör nog vara minst 2 ombord.

Beräknad resetid cirka 12-18 månader.

RESVÄG: Honolulu till Sidney via Palmyra Atollen, Kiribati på Line Islands, Malden Islands, Hiva Oa, Papeete, Franska Polynesien, Pitcairn Islands, Ahurei, Tubuai, Rarotonga, Cook Islands, Arutanga, Beveridge Reef, Niue, Tonga Öarna, Fiji Öarna, Wallis och Futuna Öarna, Samoa, Anchorage Island, Tokelauöarna, Canton Island, Tarawa, Ocean Island och Ooma, Nauru, Kapingamarangi, Lihir Island, Namatanai, Arawa, Salomonöarna, Honiara, Ndeni, Naunonga, Tikopia, New Hebrides, Vanuatu, Shefa, Hunter Islands, Nouméa, Nya Kaledonien, Renard Island, Korallhavöarna, Tagula Island, Rossel Island, Bogala på Basilaki Island, Port Moresby, Merauke, Pulau Warmar, Tual, Moluckerna, Ambon, Manatuto, Östtimor, Darwin, Galiwinku, Cape Wessel, Truant Island, Nhulunbuy, Ayangula, Wellesly Islands, Karumba, Aurukun, Seisia, Lizard Island, Cooktown, Cairns, Cardwell, Palm Island, Townsville, Mackay, Stora Barriärrevet, Gladstone, Brisbane, Newcastle och Sydney.

Sträckan är vit på världskartan.

 

 • ETAPP 21: Syd Ost Asien

 

Vi kommer stanna ganska så länge i Sydney, här kommer vi att ta upp båten för en grundlig genomgång av båten med reparationer, underhåll, målning och annat vettigt och viktigt.

Och när vi väl kastar loss kommer vi runda Australien, Nya Zeeland och Tasmanien i sin helhet och naturligtvis alla småöar som kommer i vår väg. Men innan vi lämnar Australien så skall vi ha besökt i dess inland Ayers Rock, Canberra, opalgruvorna i söder. Vi skall även ha letat upp inspelningsplatserna för filmerna om Sagan om ringen. Sedan kollar vi vad övrigt Indonesien har att erbjuda som Bali t.ex, kanske ett besök igen i Brunei. Innan vi seglar upp till Vietnamn igen och så sakteliga tar oss mot Thailand. Skulle vara intressant att i detta land någonstans kunna få se krigsminnen från kriget. Väl i Thailand så skall vi besöka min gamla favoritort Kanchanaburi och se om allting finns kvar sedan sist jag var där och även kolla om bron står kvar. Vi skall besöka och runda varenda ö som finns i denna bukt. Vi skall stanna till i Singapore och även där besöka dess grannstad Johur Bahru, som vi en gång tillbringade en lång helg i. Vi skall kolla in tvillingtornen i Kuala Lumpur innan vi seglar upp mot vårt slutmål. Det lär vara hårt vatten mellan Australien och Nya Zeeland, så åtminstone under den färden bör vi vara 2 ombord, men efter det så klarar jag mig nog själv.

Beräknad resetid cirka 12-18 månader.

RESVÄG: Sidney till Phuket via Wellington, Aukland, Nelson, Invercargill, Christchurch, Wellington, Sydney, Ulladulla, Eden, Lakes Entrance, Bairnsdale, Lake Wellington, Loch Sport, Raymond Island, Kalimna, Paradise Beach, Port Albert, Rodondo Island, Hogan Island, Killiecrankie, Cape Barren Island, St Helens, Bicheno, Schouten Island, Dolphin Sands, Triabunna, Maria Island, Dunalley, Tasman Island, Eaglehawk Neck, Midway Point, Bridgewater, Hobart, Huonville, South Bruny, Bathurst Harbour, Strahan, King Island, George Town, Flinders Island, Melbourne, Kangaroo Island, Adelaide, Port Augusta, Esperance, Perth, Exmouth, Derby, Darwin, Nguiu, Cova-Lima, Kupang, Dili, Sumba, Mataram, Bali, Cilacap, Julöarna, Cocos Islands, Bandar Lampung, Padang, Banda Aceh, Andamanerna och Nikobarerna, Port Blair, Lhokseumawe, Dumai, Pangkal Pinang, Manggar, Jakarta, Surabaya, Miro, Tambora vulcan, Bima, Badjo, Maumere, Larantuka, Kalabahi, Kalaotoa, Benteng, Palopo, Bau-Bau, Poso, Gorontalo, Bitung, Manado, Toli-Toli, Tarakan, Kuching, Riau Islands, Vung Tau, Krong Preah Sihanouk, Peam Kay, Koh Kong, Ko Chang, Pattaya, Bangkok, Hua Hin, Chumpon, Ko Tao, Ko Pha-Nang, Ko Samui, Pak Nam, Surat Thani, Songkhla, Ko Yai, Marang, Johur Bahru, Singapore, Batam, Karimunbesar, Malacca, Kuala Lumpur, George Town, Langkawi, Ko Lanta, Krabi, Phang Nga och Phuket.

Sträckan är blå på världskartan.

 

 • ETAPP 22: Södra Mellanöstern

 

Vi kommer ligga ganska så länge i Phuket, vi kommer göra en hel del små dagsturer i närområdet, som innebär besök på alla de öar som finns i närområdet. Det kan hända att vi kanske även tar upp båten för underhåll, tvätt och målning.

På denna resa kommer vi runda Indien och besöka de intressanta monument som finns i detta stara lands innandöme, innan vi seglar in till en av de mest fantastiska städer som finns på vår jord, nämligen Dubai. Men sedan när vi lämnar den kusten och det landet, så kommer vi hoppa över kustområdet utmed östra Afrika på grund av alla de piratattacker som finns i det området, vseglar istället rakt på Maldiverna och sedan ner till Chagos Archipilago och därefter rakt västerut till Seychellerna innan vi går ner på Madagaskar. Och först efter det att vi rundat denna ö så seglar vi in mot Afrika och besöker Zanzibar och fröjdas sedan av den Afrikanska kusten ner till Kapstaden som är vårt slutmål. Med tanke på farvattnet och för långa stinter över öppet hav så bör vi var minst 2 ombord på denna etapp.

Beräknad resetid cirka 9-12 månader.

RESVÄG: Phuket till Kapstaden via Ranong, Myeik, Rangoon, Akyab, Dhaka, Calcutta, Satapada, Kakinada, Chennai, Kodikkarai, Mannar, Jaffna, Kirinda, Colombo, Puttalam, Pamban, Kanyakumari, Ernakulam, Mahé, Kasaragod, Malpe, Honavar, Sadashivgad, Mashem, Mormugao, Malvan, Bankot, Bombay, Gholvad, Bilimora, Surat, Dhuvaran, Alang, Sarkhadi, Porbandar, Sikka, Mandvi, Lakhpat, Karachi, Ormara, Gwadar, Tis, Jask, Hormuz, Bandar e Pol, Dargahan, Suza, Dustaku, Bandar e Laft, Bandar e Khamir, Bandar Langeh, Hendorabi, Asaloyeh, Bandargaah, Bushehr, Bandar Deylam, Abadan, Basra, Faw, Um Qasr, Kuwait, Al Khiran, Khafji, Jubayl, Dammam, Bahrain, Al Ruwais, Doha, Jabel Al Dhanna, Abu Dhabi, Dubay, Khasab, Kalba, Muscat, Al Hadd, Amini, Maldiverna, Malé, Hithadhoo, Chagos Archipilago, Diego Garcia, Seychellerna, Mahé, St Joseph Island, Alphonse Island, Antisiranana, Vohemar Iharana, Tampolo, Maroantsetra, Manompana, Lokintsy, Fenoarivo, Toamasina, Salehy, Itenina, Sainte-Luce, Androka, Toliara, Belo sur Mer, Marotia, Mahajanga, Mahabo, Andamoty, Doany, Hell-Ville, Andilana, Fararano, Stormwind, Glorioso Islands, Mayotte, Komorerna, Pemba, Zanzibar, Jibondo Island, Palma, Mozambique, Maxixe, Maputo, Durban, East London, Agulhas, Cape Good Hope, Hermanus, Gordons Bay, Cape Point och Kapstaden.

Sträckan är röd på världskartan.

 

 • ETAPP 23: Västra Afrika

 

Nu är vi på väg mot slutet på vår resa. När vi slutligen landar på Gran Canaria, så har vi gjort det fullständiga varvet, då har vi passerat och besökt i stort sett varenda land, varenda stad, varenda by och i stort sett vartenda intressant monument som just det landet skryter om. Vi har besökt vartenda ställe som går att komma till från havet, utan att någon gång ha lyft båten för att ta den på vägtransport till nåt mål. Det kan finnas ställen som vi har missat eller som vi rent av har undvikit, men på det stora hela så tror jag inte att det gör någonting. Om vi har kommit så här långt och vi har lyckats överleva utan alltför stora och för många komplikationer, så anser jag att vi skall vara ytterligt nöjda med vår strapats.

Frågan är nu när vi har kommit till vårt slutmål, vart skall vi ta vägen nu?

Det är ju alltid trevligt med sällskap och Afrika kan (?) ju vara ett farligt land och det är ju även en del långa stinter på öppet hav när vi skall över till Bonaparte´s gamla ö och över till Kap Verde-öarna, så 2 stycken ombord är ju inte fel.

Beräknad resetid cirka 6-9 månader.

RESVÄG: Kapstaden till Gran Canaria via Robben Island, Grotto Bay, Langebaan, Paternoster, Velddrif, Elands Bay, Hondeklip Bay, Kleinsee, Port Nolloth, Alexander Bay, Bogenfels Ghost Town, Possesion Island, Elizabeth Bay, Lüderitz, Walvis Bay, Hentiesbaai, Cape Cross, Terrace Bay, Baia Dos Tigres, Tombua, Jamestown på Saint Helena, Namibe, Lucira, Benguela, Lobito, Sumbe, Porto Amboim, Caboledo, Barra do Cuanza, Calumbo, Ramiros, Luanda, N´zeto, Soyo, Matadi, Muanda, Pointe-Noire, Sainte-Marie, Ezango, Omboué, Ozori, Port-Gentil, Annobón, São Tomé, Príncipe, Bioko, Corisco, Libreville, Cocobeach, Bata, Douala, Victoria, Calabar, Ubani, Warri, Lagos, Lomé, Accra, Abidjan, Harper, Buchanan, Monrovia, Freetown, Conakry, Bolama, Bissau, Ziguinchor, Banjul, Djiffer, Dakar, Cap Verde Öarna, St Louis, Nouakchott, Noumgar, Nouadhibou, Dakhla, Boujdour, Tarfaya och Gran Canaria

Sträckan är svart på världskartan

 

 

Reslängd 11 år upp till nästan 17 år.  (För de belackare som anser att saker och ting är omöjliga bara för att de själva inte vågar drömma eller ge sig iväg utanför dörren, så skall ni veta att man måste läsa ovan lite granna med glimten i ögat. Min resa kan gå snabbare, men den kan även gå långsammare. ) Syftet är att inte stressa!

Måhända kan ett syfte vara med denna resa, att göra en helt egen reseberättelse utifrån en seglares ögon. Alltså vilka vägar som seglas bäst, var man angör, hur mycket det kostar och vad som finns i närheten.

Ett annat syfte kan vara att klura var någonstans i världen det är man vill bo och sluta sina dagar på. Var man vill bli begravd, helt enkelt.

 

Men naturligtvis måste man se på det hela med ett krasst öga och inse faktum. Det finns faror både på land och på sjön, havets makter är något man måste beakta med respekt, vördnad och omsorg. Inget problem är för litet och för obefintligt, samma sak med större problem, det finns utmaningar i allt, frågan är bara hur man hanterar dem!

Det finns en svår byråkrati som man måste igenom i nästan vartenda land och kanske även stad som man passerar på sin väg, många mutor som måste betalas, och fler gånger än 1, så måste man böja på sin stolthet och inse att de som har fel, faktiskt har rätt i att om jag inte gör som de säger, så kan det bli svårt för mig att komma in i deras land och in på deras domäner, för att inte tala om den dagen då jag lämnar dem för att ge mig av till nästa mål.

Det finns pirater och bovar, och bara för att man själv känner sig modig, så skall man inte förakta ett bud om att segla i karavan genom farofyllda områden.

 

Samma sak när man besöker en stad, bär inte med dig allt för dyrbara saker och se till så att gummibåten är låst, både vid båten och på stranden.

Men sedan så måste man ha med sig bytesvaror, gåvor och annat som man egentligen inte vill bli av med, men som man måste ge bort för annars blir man inte av med de efterhängsna personerna som hotar sätta upp sina bopålar på ens båt. Man måste ha nåt att muta bort dem med… 200 frisbies. kanske… 😉

 

Denna etappresa är skapad av RSL 2014-10-26